Ull per ull... depén de per a qui...



Ameneh Bahrami és una dona iraniana, resident a Barcelona, de 30 anys. D'aquests, en porta 5 totalment cega i desfigurada. En el temps que porta a la ciutat comtal ha hagut de patir 17 operacions, 16 als ulls i una a la cara. Quant era estudiant d’Enginyeria electrònica a Teheran, un home li va llançar a la cara una gerra d'àcid sulfúric després que Bahrami refusés la seva proposta de matrimoni. Avui, viu d'una pensió de 400 euros que li dóna el govern espanyol i de la caritat de les persones que coneixen el seu cas.


Ara, després de tot aquest temps, el tribunal iraquià que porta el seu cas ha dictaminat sentència. A l'acusat se li aplicarà la llei de talió (reservada en la justícia islàmica per aquells casos de violència i danys físics intencionats). Segons aquesta, Bahrami té dret a deixar cec a l'home que va fer el mateix amb ella. Però, això si, com a Iran un home val el mateix que dues dones o, el que és el mateix, una dona val la meitat d'un home, només podrà deixar-lo cec d'un ull. Bahrami reclama el dret a tots dos ulls. Afirma que no vol venjança. sinó donar una lliçó a tots els homes que es creguin amb dret a destrossar la vida d'una persona (sigui dona o no) per una enrabiada de nen petit.


Pot semblar una barbaritat i no manifestaré la meva opinió al respecte. Només diré que em sembla una decisió coherent en un sistema judicial en el qual es pot condemnar una adolescent innocent a ser violada per quatre homes davant d'un gran públic, per una suposada "falta d'honor" comesa pel seu germà.

1 comentari:

Àngel ha dit...

A Irán sembla que estan a l'época medieval... desde drets humans, llibertat d'expressió i justicia. Que un estat apliqui la llei de talió és molt fort, sembla més una llei per pandilleros que qualsevol altre cosa. Però bueno, en un lloc on un gos val més que una dona... poca cosa es pot fer a part de fugir.